Előkészítés lépésről lépésre
Lazac filézésekor elválasztjuk a hal húsát a gerinctől. Egyszerűnek hangzik, nemde? Ha ismeri a helyes folyamatot és tapasztalatot szerez, akkor tényleg egyszerű feladat. A menetet felosztottuk önnek egyszerű lépésekre, amelyekhez illusztrációkat is csatoltunk. Ezek segítenek Önnek abban, hogy a fogás a legkisebb gond nélkül eljusson a boltból a grillre.
Mielőtt elkezdené a lazac filézését, tudnia kell néhány dolgot a folyamat zökkenőmentes lebonyolításához, név szerint:
- LAZAC – Filézés előtt távolítsa el a belsőségeket, vágja le a fejet és a farkat.
- JÓ MUNKAFELÜLET - egy stabil és könnyen tisztítható munkafelület elengedhetetlen. Ezeknek a követelményeknek tökéletesen megfelelnek a HDPE (nagy sűrűségű polietilén) vágódeszkák, valamint a műanyag alátétek. Ideális esetben a munkafelületnek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy 2db filé elférjen rajta egymás mellett.
- ERŐS ÉS ÉLES KÉS - kedvenc késünk az egyenes kés, nem rugalmas pengével, amit „wicked-shahp“ módon tartunk. Míg a vékony filézőkés a legalkalmasabb kisebb halak porciózásához, a penge nehezebben irányítható nagyobb halaknál, ami gyakran a hús pazarolásához vezet!
- JÓL ÉS KÖNNYEDÉN – KIZÁRÓLAG KÉSKÖSZÖRŰVEL - Az éles kések tiszta és könnyed vágásokat végeznek. Mindenképp ajánlunk egy profi köszörűt: Work Sharp Culinary E5
Kezdjünk neki:
1. lépés
Készítsen elő egy lazacot, amiből el kell távolítani a belsőségeket, majd le kell vágni a farkát és a fejét. Helyezze el úgy a halat, hogy a háta felső része legyen Ön felé fordítva és a fejét fordítsa jobb oldalra.
2. lépés
Tartsa a hasi uszonyt felfelé és helyezze a kést a melluszony és a gallér mögé a gerinc bal (felső) oldalán.
3. lépés
Még mindig tartsa felfelé a hasi uszonyt és csúsztassa a kést a gerinc mentén egy "fűrészelő" mozdulattal ki és be. Győződjön meg róla, hogy a kést mindig kissé a gerinc felé dönti.
4. lépés
Amikor eléri a hasüreg végét helyezze át a kezét a melluszonyról laposan a hal oldalának kb. felére. Még mindig tartsa az enyhe dőlésszöget a gerinc felé és folytassa a hal átvágását. Ha befejezte a vágást, félreteheti az első filét.
5. lépés
Fordítsa meg a halat úgy, hogy a has Ön felé és a fej pedig jobbra nézzen. A második filéhez megismételjük a lépéseket.
6. lépés
Tartsa felfelé a hasi uszonyt és helyezze a kést a melluszony és a gallér mögé - a gerinc jobb (felső) szélére és kezdje el a vágást.
7. lépés
Folytassa a vágást, amíg nem kezd el közelíteni a mellkas végéhez, ezután helyezze át a kezét a gallérról a hal testének nagyjából felére. Addig vágjon, amíg a szelet el nem válik a gerinctől, ezután félreteheti a filét egy alátétre vagy tányérra.
8. lépés
Ha ezzel végzett, akkor egy nagyrészt hús nélküli gerinccel és 2 szép szelet filével kéne rendelkeznie. Ezen a ponton eldöntheti, hogy meggrillezi, vagy megsüti a lazacot.
9. lépés
Szeretnénk még néhány lépést hozzáadni a bordacsontok és a gallér eltávolításához, szóval nyugodtan haladjunk tovább... Távolítsa el a gallért úgy, hogy függőleges vonalban a fej vágásának kb. 1/4-énél és a szegycsont hátsó oldalán vágja le - ezeket a részeket ne dobja el, mert nagyon finomak grillezve. Csak félretesszük, hogy megkönnyítsük a következő lépést.
10. lépés
Ezen a ponton kezd bonyolódni a dolog. Helyezze a kést a bordacsontok alá, majd döntse feléjük a penge élét. Az elképzelés az, hogy a csontokat segédeszköznek használjuk a hasba történő vágás elkerülése érdekében, ami némi türelmet és finomságot igényel. A csontok eltávolításának egyik legegyszerűbb módja a kés egy irányba való mozgatása hirtelen mozdulatokkal - a bordacsontokkal szemben - szabad kézzel, enyhe nyomással. Amikor elérte a csontok végét (közvetlenül a hasi bemetszés felett), fogja meg a bordacsontok fedelét és egyetlen mozdulattal vágja le. Legyen nagyon óvatos a bordacsontok eltávolításakor. Lassan dolgozzon a késsel és kérjük, ne vágja meg magát.
11. lépés
A filéje készen áll a végső ízesítésre. Használjon sót, borsot és egy kis citromos-vajas mártást.
Mint a legtöbb konyhai feladatnál, a filézéshez is kell egy kis gyakorlat, hogy simán és könnyen tudjuk végezni. Ne felejtsen el mindig éles kést használni és hagyja, hogy a halcsontok vezessék vágásait. Ügyeljen arra, hogy lassan vágjon, ne feledkezzen meg a kés helyzetéről a kezében és abban az esetben, ha valami nem úgy néz ki ahogy kellene, vagy úgy érzi, hogy nem stimmel, hagyja abba a vágást.
Tekintse meg kínálatunk filézőkéseit a bármilyen hallal történő biztonságos munka biztosításáért.
A cikkben szereplő néhány fotó a szerző beleegyezésével a www.worksharptools.com weboldalról származik
Iratkozzon fel a hírlevélre
Tetszett önnek ez a cikk? Csatlakozzon a többi elégedett feliratkozó közé az alábbi kérdőív segítségével és szerezzen információkat az újdonságokról, akciókról vagy az exkluzív ajánlatokról elsőként!
Ajánljuk ebből a kategóriából Filéző kések
Fallkniven F4z
ROSELLI Fillet knife, UHC RW757
Herbertz Sashimi 21cm 347121
ROSELLI Big fish knife,UHC RW255
Marttiini CKP filéző kés 19 cm stainless steel 757114P
Gerber Controller 6" Fillet Knife Salt 31-003557
WUSTHOF CLASSIC Filleting Knife 18 cm, 1030103718
DUE CIGNI COLT FILETTARE FLESSIBILE 2C 745/16