Késacélok
- Melyik acél a legjobb?
- Jó acélból készült az a kés, amire a fenem a fogamat, vagy selejt anyagból van?
- Fog ez a kés rozsdásodni?
- Könnyen tompul?
- Képes leszek segítség nélkül megélezni...?
- Ön is feltette ezeket a kérdéseket?
Ha igen, akkor ez a cikk segíthet önnek eligazodni a késacélok fajtái és tulajdonságai között. Ez a cikk nem tartalmazza az egyes acélok kémiai összetételeit, vagy kohászati és gépészeti szakkifejezéseket. Szeretném, ha ez a cikk azoknak is segítene, akik semmit sem tudnak a késacélokról. Remélem, hogy ez az egyszerű hozzáállás segít Önnek kiválasztani a megfelelő kést.
Kulcsfontosságú tulajdonságok
A kés acéljának választásakor ismét tekintettel kell lennünk arra, hogy milyen célra szeretnénk használni.
Élelmiszer feldolgozásra? Itt talán a stabilitást és a rozsdamentességet értékelné a legjobban.
Kirándulásra a természetben? Itt talán jobban elmegy egy kemény acélból készült kés, ami csak úgy nem törik el tüzifaaprításkor, másrészt szeretné, ha könnyen fenhető lenne, mert az erdőben nincs kéznél egy profi köszörű.
Mindennapos használatra? Ismét jobban értékelné a rozsdamentességet, mivel az izzadtság elég agresszív és elég hamar jelenhetnek meg rozsdafoltok egy szénacélból készült pengén, aminek biztosan nem örülne.
- Él stabilitása - az élesség megtartásának képessége használat közben. Akár a konyhában élelmiszerre, madzagot elvágni, szétvágni valamilyen csomagolást, vagy kihegyezni egy faágat sütögetéshez, senki nem örül egy tompa késnek. Éppen itt tudja értékelni a prémium minőségű acélokat, amik sokkal tovább tartják élességüket, mint az alacsonyabb kategóriák acéljai.
- Ellenállóság - az acél túlélési képessége nehéz helyzetekben. Ha robusztus késre van szüksége, amivel könnyedén menedéket építhet, esetleg tüzifát apríthat, vagy más hasonló tevékenységeket végezhet, biztosan értékelné, ha kése túlélné a penge kicsorbulása, vagy törés nélkül. Kérem ne feledje, hogy a favágásra fejsze, a feszítésre pedig feszítővas használatos. Tehát, ha fát szeretne aprítani a nagyinak, inkább fejszét vegyen kézbe, megspórol vele egy csomó munkát.
- Rozsda ellenállóság - ezt a tulajdonságot biztosan értékeli, ha nedves környezetben vagy étel elkészítésére használja a kést. Ha azt hiszi, hogy csak évek múltán alakulhat ki a késen rozsda, akkor téved. Például a paradicsom vagy a citrom pillanatok alatt képesek egy alacson rozsdaállóságú késen külömböző rozsdamintákat létrehozni, kis pöttyöktől kezdve, a megfeketedett pengén keresztül, egészen a rozsdás foltokig. Ugyanúgy, ha minden nap a zsebében hordja a kést az izzadtsága párája okozhat hasonló károkat.
- Élezés egyszerűsége - ez egy sokszor alábecsült paraméter. Minőségi kést vásárol a legjobb acélból, nem kevés pénzzért. Bizonyos ideig nem fogja győzni dicsérni, hogy mennyire éles, míg egy nap már nem fog megfelelni elvárásainak. Van mivel megélesítenie? Garantálom önnek, hogy a kaszakő nem felel meg ennek a késnek, vagy egy köszörűkő semi, amit még a nagyapja használt. Tehát, ha minőségi acélokon gondolkodik, szüksége lesz megfelelő köszörűrendszerre is. Ellenkező esetben, ha tudja, hogy hosszabb ideig fogja használni a kést megfelelő karbantartási eszközök nélkül, biztosan értékelni fogja, ha szó szerint megfenheti a kést egy kavicson, vagy egy egyszerű bögrén.
A tökéletes acél ezen tulajdonságok kiegyensúlyozott kombinációját jelenti minél magasabb szinten. Az emberek már több évszázada próbálnak előállítani egy ilyen hibátlan acélt és a vezető acélgyártók folyamatosan próbálkoznak és versengenek egymással a tökéletes acél létrehozásában, ami még jelenleg nem létezik. Mindegyik tulajdonság üt egy másikat, ezért kell eldöntenie, hogy mik a prioritásai. Ebben az összehasonlításban láthatja, hogy mi a külömbség az egyszerű és a világ legjobbjai közé tartozó acélok közt.
CPM-S110 M390 CPM-S90V ZDP-189 Elmax CPM-20CV CTS-XHP CPM-M4 CPM-S35VN
CPM-S30V VG-10 D2 154CM H1 N690 14C28N 1095 440C 12C27 AUS-8
8Cr13MoV 440A 420
CPM-S110V (Crucible Industries) USA 58-61 HRC
Rozsdamentes poracél hihetetlen stabilitással és kiváló rozsdaállósággal. Alacsony ellenállósága miatt nem megfelelő nagy késekre és élezése pokolian rossz.
M390 (Bohler Uddelholm) Ausztria 60-62 HRC
Poracél, amely kitűnő szintű penge stabilitást, ellenállóságot és korrózióállóságot biztosít. Mindez az M390-et a világ egyik legnépszerűbb prémium acéljává teszi.
CPM-S90V (Crucible Industries) USA 58-61 HRC
Poracél, főleg az amerikai gyártók körében népszerű. Elsősorban a penge stabilitásával jeleskedik. Nem olyan kemény, mint az M390 és nehezebb köszörülni.
ZDP-189 (Hitachi) Japán 66-67 HRC
A késgyártásban használt egyik legkeményebb acél. Remek acél, de magas ára miatt ritkán használják.
Elmax (Bohler Uddelholm) Ausztria 60-61 HRC
Minőségi poracél kiegyensúlyozott tulajdonságokkal. Az adott kategória többi acéljához képest egyértelműen jobb köszörülhetőség jellemzi.
CPM-20CV (Crucible Industries) USA 59-61 HRC
A kiváló késstabilitás és a magas korrózióállóság együtt szokatlan az acélok esetében. A CPM-20CV mégis mindkettőt kínálja. Nagyszerű választás annak, aki nagyszerű vágási tulajdonságokat keres, minimális törődéssel.
CTS-XHP (Carpenter) USA cca 64 HRC
Ezt az acélt a gyártó úgy írja le, mint a 440C és a D2 ötvözetét, a nagyon jó rozdsaállóság és a nagy keménység és jó ellenállóság miatt.
CPM-M4 (Crucible Industries) USA 60-62 HRC
Poracél, amely szinte minden feladatot képes kezelni. Kiváló a penge stabilitásában és kiváló ellenállóságban is, de rendkívüli törődést igényel a korrózió megelőzése érdekében.
CPM-S35VN (Crucible Industries) USA 60-61 HRC
Poracél, amely az S30V továbbfejlesztése. Nagyobb az ellenállósága, nyers állapotban könnyebben megmunkálható és jobban polírozható.
CPM-S30V (Crucible Industries) USA 58-61 HRC
Kifejezetten kések gyártására tervezett poracél. Ez a kiváló korrózióállósággal és késstabilitással rendelkező acél ideális mindennapi használatra, valamint szabadtéri tevékenységekhez.
VG-10 (Takefu) Japán 59-61 HRC
Hagyományos japán acél, más néven "arany standard". Ebből az acélból készült kés választása biztosan nem okoz csalódást, és az utóbbi években ez az acél valóban megfizethető volt.
D2 59-61 HRC
Más acélok vágására kifejlesztett szerszámacél. A D2 fantasztikus szívósságot és pengetartást kínál igényes használatra, azonban csak félig rozsdamentes acél, ezért hozzáillő törődést igényel.
154CM (Crucible Industries) USA 58-61 HRC
Az egyik kiváló minőségű acél, amelyet evőeszközök gyártásához is használnak. Lényegében módosított 440C acélról van szó, és mind a négy legfontosabb tulajdonságának szinte ideális egyensúlya van.
H1 (Myodo Metal) Japán 58-65 HRC
Mindenképpen a legjobb korrózióállóságú acél. Az ebből az acélból készült kést vízben hagyhatja, bármit elvághat vele. Ebben a tekintetben egyetlen más acél sem tart ilyen sokáig. Egyetlen gyengesége a penge gyenge stabilitása, de minden másban kitűnő.
N690 (Bohler Uddelholm) Ausztria 59-59 HRC
Nagyon népszerű acél szinte minden európai késgyártó cégnél. Megegyezik a 440C acéllal, de kicsit jobb a korrózióállósága.
14C28N (Sandvik) Svédország 58-62 HRC
Továbbfejlesztett 12C27 acél jobb korrózióállósággal. Árkategóriájában határozottan az egyik legjobb acél a piacon.
1095 58-66 HRC
A leggyakrabban használt szénacél. Jól csiszolódik és könnyen elérheti az igazán piszokjó élt. Nagyon ellenálló, jól tartja az élét és nagyon megfizethető. Gyengesége az alacsony korrózióállóság, ezért sok gyártó a gyártás pillanatától kezdve védőréteggel vonja be.
440C 58-60 HRC
Valószínűleg a legtöbbet használt acél a világon. Főleg minden tulajdonságának megfelelő egyensúlya miatt népszerű. Kiváló ár-érték arány.
12C27 (Sandvik) Svédország 57-59 HRC
Nagyszerű acél mindennapi használatra, amely Morakniv-et és Opinel-t használ széles körben. Nagyon jó minőségű késacél annak ellenére, hogy csak pár euróba kerül. Az ár-minőség arány szinte verhetetlen.
AUS-8 (Aichi Steel) Japán 57-59 HRC
Összehasonlítható a 12C27 vagy 440C-vel. Az élét kicsit rosszabbul tartja, viszont nagyon könnyen köszörülhető.
8Cr13MoV (Ahonest) Kína 57-59 HRC
Az AUS-8 kínai változata. Kicsit jobban tartja az élét, másrészt olcsóbb. Késeiknek gyártásához például a Spyderco, Kershaw és más gyártók is használják.
440A 56-57 HRC
Bár ezt az acélt csak alacsonyabb árkategóriájú kések gyártására használják, a penge stabilitása mellett más jó tulajdonságokkal is rendelkezik, nagyon magas szinten.
420 54-56 HRC
A kések gyártásához a legelterjedtebb és legolcsóbb acél. A legtöbb olcsó és nobrand kés ebből az acélból készül. De ha nem bánja, hogy szinte minden nap kést élesít, akkor biztosan értékelni fogja az acél egyéb tulajdonságait.
A legfontosabb jellemzők ranglistái
Ajánljuk ebből a kategóriából Az összes konyhai kés
WÜSTHOF 2-Piece Set, Paring Knives 1145360102
Mikov húsvágó, fa nyél 76-ND-18 33 cm
Cold Steel Utility Knife Kitchen Classics 15.2 cm 59KSUZ
DUE CIGNI COLTELLO DA ARROSTO FORGIATO SERIE FLORENCE 2C 670/19
WUSTHOF PIZZA/STEAK 10cm
BÖKER BRÖTCHENMESSER SET 6 STÜCK 03BO006
DUE CIGNI COLT. TRINCIANTE LAMA 20 CM CON ALVEOLI - M.co NYLON NERO- ACC. NITRO. 2C 415/20 AN
BÖKER DAMAST FEKETE SCHINKENMESSER 130425DAM