ITT A BLACK BLADE FRIDAY!
ITT A BLACK BLADE FRIDAY!

Több mint 2 000 termék akcióban

Konyhakések típusai

Alapvető útmutató

Lehetséges, hogy a cikk olvasása közben elkápráztatja majd a kések fajtáinak mennyisége, amiket megvásárolhat. Helyénvaló a kérdés is, amit biztosan már feltett: "Minek kell nekem ez a sok kés?" Az igazság az, hogy nincs szüksége az összes késre. Némely kés jobban megfelel kiemelet feladatokra, míg mások sokoldalúak. Az, hogy milyen késre van szüksége attól függ, hogy milyen munkálatokat végez a mindennapos főzés során és attól, hogy mennyire fontos önnek a végeredmény és az esztétika a kulináris tevékenység végén. Néhány embernek elég 2-3 kés a tartóban. Akik mikrózott vacsorákon élnek, azok nagy valószínűséggel meglennének bármilyen kés nélkül is.

A tény, hogy ezt a cikket olvassa elárulja önről, hogy számít önnek a főzés. Feltételezzük, hogy többet szeretne megtudni a különböző késekről és arról, hogy mire használhatóak. Ez az útmutató úgy van szerkesztve, hogy információkat nyújtson az egyes késekről, és hogy önerőből választhassa ki a legmegfelelőbb eszközt ételek elkészítésére az ön konyhájában.

knifestock - typy kuchynskych nozov steakovy noz

Steak kés

Lehet, hogy a múltban már járt "steakhouse" stílusú étteremben. Meggyőződésünk, hogy már látott steak kést. Az ilyen kés általában 10-12 cm hosszú pengével, vastag és kemény markolattal rendelkezik. Úgy volt tervezve, hogy ellenálljon a több ember általi mindennapos használatnak. A penge lehet sima vagy fogazott élű, ami azt jelenti, hogy apró fűrészfogai vagy finom recéi vannak. Lehet spicces vagy tompa hegyű. A steak kések általában 4-8 csomagolásban kaphatóak.

Szakács kés

A szakácskések a kedvenceink közé tartoznak. Finoman ívelt alakjuk lehetővé teszi a zöldségek könnyű és már-már elegáns kockára aprítását. Ezek a kések általában 20-30 cm közötti hosszúságú pengével rendelkeznek, aminek köszönhetően tökéletes nagyságúak alma, paprika, burgonya, brokkoli vagy akár káposzta felszeletelésére. Egy jó szakácskés erős, ellenálló, kiegyensúlyozott és könnyen kezelhető. Méretét nézve nem biztos, hogy könnyű személyes igényeinknek megfelelő szakácskést találni. Arról van szó, hogy megfelelő hossza, súlya, élettartama és egyensúlya legyen. Amint megtalálja ezt a kést, garatáljuk, hogy minden egyes főzésnél ezt fogja használni!

Santoku kés – japán kés

Ha ránéz erre a késre egy ügyes szakácskést fog látni. Kinézetével egy hagyományos szakácskésre emlékeztet és lehet, hogy találkozott már a „sheepsfoot“ kifejezéssel, ami pengéjének formájára utal. Ez a sokoldalú kés egy bónusszal is rendelkezik. Akárcsak a hagyományos szakácskések, a santoku kés is ideális szeletelésre és aprításra is. Egyenes és lapos éle megkönnyíti a vágást. Sok embert zavarba ejti a külömbség a santoku és a hagyományos szakácskés közt. Látják a különbséget a kinézetén, de nem értik, hogy ez hogyan nyilvánul meg használat közben. A Santoku kés használata nem a legegyszerűbb kezdők számára, de jelentősen csökkentheti az előkészülés idejét. Milyen bónusszal rendelkeznek ezek a kések? Sokkal vékonyabb pengével és élesebb szögekkel készülnek, amik lehetővé teszik a hajszálvékony szeletelést és a finom aprítást. Minden kreatív konyhatündér számára megfelel.

Kenyérszeletelő

kenyérszeletelők általában 20-30 cm hosszú, vékony recés élű pengével rendelkeznek. Elsősorban kenyér szeletelésére vannak gyártva, de más pékárura is kiválóan használhatók legyen az puha vagy ropogós. Ezek a kések mindig fogazott pengével rendelkeznek, de a fogak mérete és a köztük lévő távolság eltérő lehet más-más késeknél. Emlékeznük kell rá, hogy az eltérő fogazatok eltérő feladatokra felelnek meg.

knifestock - typy kuchynskych nozov kucharsky noz

Szeletelő kés

szeletelő kések méreteikben megegyeznek a kenyérszeletelőkkel, de pengéjük fogazott helyett sima. A másik külömbség az, hogy hegyük spicces, míg a kenyérszeletelőké tompa, esetleg „sheepsfoot“ formájú. A szeletelő kés általában hússzeletek porciózására van használva amik pulykából, csirkéből, sonkából vagy májból vannak. Elkészítésnél és felszolgálásnál is használható. Az ilyen típusú késeknek van egy másodlagos funkciójuk is - paradicsom, vagy más puha gyümölcs és zöldség szeletelése.

Univerzális kés

Az univerzális kés sok kést helyettesíthet. Míg sokoldalúsága nagyon hasznos van egy hátrányos oldala is. Ez a hátrány az, hogy nem képes ezeket a különböző feladatokat precízen véghezvinni. Ha egy precíz vágású kést keres, akkor válasszon az adott kategóriában szereplőek közül, ám ha csak egy szendvicset szeretne elvágni az univerzális késnek nincs ellenfele.

Csontozó kések

csontozó kések általában a nem megértett és nem eléggé értékelt kések közé tartoznak ebben a listában. Sok ember kihúzza a tartójából és ötlete sincs, hogyan kéne használnia. A csontozó kést nagyjarészt a hús csonttól való elválasztására használják. A valóságban ez a kés az egyik leghasználtabb kés, amit a hentesek használnak húsfeldolgozásnál. Vékony és hajlékony pengéje lehetővé teszi a hentesek számára a tökéletes steakek, májak és csirkemellek porciózását pazarlás nélkül. Lehetővé teszi, hogy nagyon közel vágjanak a csontokhoz. Az ön konyhájában megállja a helyét csontok eltávolításánál csirkehúsból, halakból és megfelel más húsok porciózására is.

knifestock - typy kuchynskych nozov noz na zeleninu a ovocie

Zöldség- és gyümölcshámozók / szeletelők

Ezek a rövid és könnyen kezelhető kések három féle variációban találhatóak: spear-tip, sheep's foot és bird's beak. Annak ellenére, hogy ezen kések mindegyike összetettebb feladatokra lett tervezve zöldségek és gyümölcsök terén mindegyiknek megvan a maga célja és funkciója. A szeletelésre a spear-tip a legjobb, hosszú és vékony csíkok vágására a sheep's foot a legmegfelelőbb, és ha hámozni szeretne a bird's beak a legjobb választás. Ezek a kések maximális kezelhetőséget biztosítanak.

Spear-tip

knifestock typ noza speartip knifestock - typ kuchynskeho noza speartip produkt

 

Sheep's foot

knifestock typ noza sheeps foot knifestock - typ kuchynskeho noza sheepfoot produkt

 

Bird's beak

knifestock typ noza birds beak knifestock - typ kuchynskeho noza birds beak produkt

 

knifestock - typy kuchynskych nozov sady nozov

Késkészletek

Sok ember előnyben részesíti késkészletek vásárlását ahelyett, hogy külön vennék őket. Ez általában olcsóbb vásárlást jelent, néha viszont észreveszi, hogy a mennyiség a minőség rovására ment! Ilyen készletek vásárlása előtt alaposan nézze át a késeket, hogy tartalmaznak-e olyat, amilyeneket otthon használ.

Őrizze meg kései élességét

Birtokolhatja a világ legjobb késeit, ha nincsenek karbantartva és megélezve nem érnek semmit. Az egyik legjobb módszer élességük megőrzésére és karbantartására egy minőségi késélező vásárlása. Olvassa el a fő okait annak, hogy miért érdemes törődni késeivel. Cikk: Miért fontos egy éles kés?

Iratkozzon fel a hírlevélre

Érdekesnek találta a cikket? Csatlakozzon a többi elégedett feliratkozóhoz az alább űrlap segítségével és szerezzen információkat az újdonságokról, akciókról és az exkluzív kedvezményekről elsőként!