Hogyan élezzük meg a kést?
Hogyan lehet megélezni a kést? A legfontosabb, hogy legyen egy jó, éles kése. Éles késsel minden vágás könnyebb, gyorsabb és mindenekelőtt biztonságosabb. Ebben a cikkben megtalálja az összes alapvető információt arról, hogyan lehet professzionálisan élesíteni a kést. Először gondosan meg kell vizsgálnia a kés pengéjét, amely segít eldönteni, hogy mennyire élezze meg a kést.
Mikor szükséges megélesíteni a kést?
Először gondosan meg kell vizsgálnia a kés pengéjét, amely segít eldönteni, hogy mennyire élezze meg a kést.
Hogyan teszteljük a pengét?
- Enyhén helyezze a pengét a körmére, és csúsztassa magától el. Ha a penge anélkül csúszik le a körmén, hogy beakadjon, nagy valószínűséggel tompa a kése.
- A második teszthez szüksége lesz egy darab papírra. Tartsa a papírt maga előtt, és vágjon vele lefele. Ha nem a kés nyomására vágja el a kés a papírt, akkor a probléma ismét a tompa késpenge. Bővebben a kés élességének teszteléséről cikkben írunk.
- A legjobb, ha a vágást olyan anyagokon tesztelik, mint a zöldségek, kötél vagy karton. Abban az esetben, ha vágáskor nagy erőt kell kifejtenie, vagy ha "fűrészelnie" kell, ez ismét azt jelenti - egy kicsit tompa a penge.
Penge szöge
A penge szöge a kés stílusától és használatától függ. Ezek a szögek általában 10-35 fok között mozognak. A 10 fokos szög nagyon finom él (képzeljen el egy borotvát). Sokkal nagyobb, például 35 fokos szög található meg egy vastag pengén, mint egy machete. Minél nagyobb a szög, annál tartósabb az éle, ami azt jelenti, hogy a még keményebb vágóanyagnak is ellenáll. Minél kisebb a szög, annál finomabb és pontosabb lesz a vágás. A penge mindkét szöge hosszabb ideig éles marad, ha megfelelő vágási célokra használja őket.
Annak eldöntésekor, hogy milyen szögben kívánja megélezni a kését, mindössze annyit kell tennie, hogy megnézi a gyártó ajánlásait. A lépések kissé eltérhetnek, és a penge dőlésszögét könnyedén beállíthatja a Work Sharp termékekkel, például a KEN ONION EDITION kés és szerszámélesítővel, amelyet lépésenként állíthat be.
A követendő szabályokat szükséges követni:
- 17 - 20 fok konyhai késeknél
- 22 - 35 fok kültéri késeknél
- 30 - 40 fok kültéri szerszámoknál
Acél és kések
Az acélok különböznek egymástól. Lehetnek lágyak, kemények vagy törékenyek. Az acél megértése segít élesíteni. Vessen egy pillantást erre a cikkre - https://www.knifestock.hu/kesacelok-a35, amely az acéltípusok világos részletezését és az élesítésükhöz hasznos információkat tartalmaz.
A penge alakja
A penge alakja alapján az élesítés módja megváltozik. Ha tipikus egyenes éle van, akkor élesítéskor követi a penge görbéjét. A "tanto" -hoz hasonló penge kihívásnak tűnhet az élezésre nézve, annak ellenére, hogy valójában nagyon egyszerű! Élesítse ki a hosszabb élt az első pontig, majd manőverezze a pengét úgy, hogy csak a rövidebb felső éle legyen éles, a második pedig ismét a két él metszéspontjában ér véget. Fogazott állapotban csak a lapos oldalra lehet fókuszálni. Ha kicsi kerámia csiszolókövei vannak, például WORK SHARP GUIDED FIELD SHARPENER vagy COMBO KNIFE SHARPENER, könnyen élesíthet a fogazott szél bevágásai között.
Milyen csiszolószereket használjon?
Mérje fel késének állapotát. Ha az éle ellentmondásos, vagy töredékek vannak a pengén, nyúljon durva csiszolóanyaghoz. Javasoljuk, hogy használja: ORIGINAL KNIFE & TOOL SHARPENER. A durvább csiszolóanyagok másik használati oka, ha keményebb acélt élez. Ebben az esetben, ha az él éles, használjon közepes vagy finom csiszolószert.
Iratkozzon fel a hírlevélre
Érdekelte ez a cikk? Csatlakozzon a többi elégedett hír előfizetőhöz az alábbi űrlap kitöltésének segítségével, és szerezzen elsőként információkat a hírekről, akciókról vagy exkluzív termékekről!