Higo
Ha azt mondjuk, hogy japán termék, akkor arra a minőségre gondolunk, amelyről ez az ország ma ismert és a múltban is ilyen volt. A késeknél és különösen az acélgyártásnál ez kétszeresen igaz, Japán történelmileg kardgyártásról ismert, amelyről a legendák a kiváló minőségű feldolgozott acélnak köszönhetően terjednek.
A Higonokami márka gazdag történelemmel rendelkezik, 1896-ig nyúlik vissza, és viszonylag hamar a legnépszerűbb japán késekké vált, ami hamis gyártók megjelenéséhez vezetett a piacon, ennek megakadályozására a Higonokami 1910-ben védjegyet szerzett a kések számára. Az érdeklődés folyamatosan nőtt, és a késeket a mindennapi tevékenységekben használták, szó szerint népszerűvé váltak, még a gyermekek is iskolába vitték. 1961 után azonban fordulópont következett be, a törvény változásával a Higonokami kések gyártása hanyatlani kezdett, a termelés jelentősen csökkent, de nem állt le.
A Higonok késekre kézzel kovácsolt penge jellemző, amely három rétegből áll, míg a középső réteg kemény acélból készül és az oldalán lágyabb. A gyártó emellett damasztacél késeket is kínál. A fogantyú sárgarézből vagy színes pléhekből vagy rózsafából készül. Egy kar segítségével nagyon könnyen kinyílik, a fogantyú végén van egy lyuk, amelyen át lehet vezetni a zsinórt. Magában Japánban a Higonokami kések jelenleg kevésbé ismertek, de reneszánszukat élik, és az egykori dicsőség újjáéled, és szerte a világon sikert arat. Elvarázsolja az egyszerűségével, a könnyedségével, a rendkívül éles pengével és a szerénységével, a bónusz az alacsony ár, a Higonokami kések teljesen alkalmasak mindennapi használatra, mint zsebkés, népszerűek a gyűjtők körében is.